За Нас :)



Основна цел на нашата фирма е:

- Да предложим на клиента качествено и висококвалифицирано счетоводно обслужване на конкурентни цени;
- Да подходим индивидуално към всеки клиент;
- Да бъдем прецизни и коректни;
- Да защитаваме интересите на клиента и да пестим времето му;
- Да осигуряваме своевременна и точна информация, улесняваща управлението на бизнеса и вземане на правилните решения;

Офис: Кюстендил ,Цар Симеон 18 , тел: 0896 844 889 ; 078/ 55 11 12 skype: alfа_ consult

desislava.lubenova@gmail.com
facebook: Счетоводна къща "Алфа Консулт"

сряда, 29 август 2012 г.

2013 година идва с данъчни облекчения

Повечето данъчни промени през 2013 год. ще са в полза на бизнеса. Това показват предложенията за корекции в законодателство за следващата година, които бяха публикувани от Министерството на финансите на сайта на институцията.

Ставките няма да имат корекции с изключение на тези върху дизеловото гориво и керосина. По план промените трябва да бъдат приети на правителствено заседание през септември. Ако няма големи обрати при гласуването им в пленарната зала, следващата година ще е поредната, в която фирмите ще се радват на непроменени данъчни ставки.

ДДС за автомобилите

Най-доволни ще са тези компании, които са планирали покупка на превозно средство или пък вече имат голям служебен автопарк. От следващата година се връща правото на данъчен кредит за транспортна услуга. Това означава, че отново ще е разрешено холдингите да имат специализирани транспортни дружества и да си приспадат ДДС за служебните леки автомобили и свързаните с тях дейности.

Освен това се облекчава и режимът за данъчен кредит при покупка на кола. В момента право да си върнат ДДС имат само фирмите с фабрично поставени седалки за 6+1 места. Сега това ограничение отпада и косвеният данък ще може да се възстановява дори и за превозни средства с монтирани след това допълнителни седалки.

От Нова година разходите за наем на автомобили също ще се признават за целите на данъчен кредит. Според данъчния консултант Симеон Симеонов това ще позволи и на фирмите, които са купили коли на финансов лизинг, да ползват ДДС кредит.

Всички тези ограничения бяха въведени през годините с цел да се ограничи ползването на ДДС кредит за леки автомобили, които се купуват на името на някоя фирма, но се ползват за лични цели. До края на 2009 г. много хора си купуваха луксозни джипове и лимузини и ги "префасонираха" само докато мине регистрацията в КАТ в т.нар. баничарки, за да си възстановят косвения данък.

Тази вратичка в закона беше ограничена с промяна от началото на 2010 г., когато беше определено, че "нелеки автомобили" са само онези модели, които имат "трайно вградено техническо оборудване", както и онези автомобили с фабрично поставени 6+1 седалки.

Сега старият по-облекчен режим на облагане се връща заради започнала наказателна процедура срещу България. Според Брюксел се нарушава принципът, че ограниченията за данъчен кредит след присъединяването ни не трябва да са с по-голям обхват в сравнение с предприсъединителните години.

Авансови вноски


Малките и средните фирми ще са най-пряко облагодетелствани от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Занапред всяко дружество, чиито нетни приходи от продажби не надхвърлят 300 хил. лв., ще е освободено от задължението да прави авансови вноски за корпоративен данък.

В момента освободени от това задължение са само компаниите с нетни приходи под 200 хил. лв. Промяната обаче означава, че занапред тези фирми ще трябва да правят тримесечно счетоводно приключване, за да разберат дали попадат в границата за авансови вноски.

Дружествата с продажби под 1 млн. лв. пък вече ще плащат предварително данък веднъж на всяко тримесечие, а не всеки месец, както е в момента. Вноските са в размер на 1/12 от печалбата за предходната година.

Данъците върху разходите

Друго предлагано облекчение е данъкът върху разходите да стане годишен и да се плаща еднократно в срок до 31 март на следващата година. При сега действащата разпоредба този тип данък се внася всеки месец до 15-о число, следващ този, в който е начислен разходът.

С данък се облагат разходите за представителни цели, социалните разходи, предоставени в натура (такива са помощите под форма на храни и други вещи), а също така и вноските за допълнително пенсионно осигуряване и застраховки "Живот", които работодатели правят в полза на свои служители над тези, които са длъжни да правят по закон.

Промените, изготвени от Министерството на финансите, обаче не включват нова регулация за облагане на хазартната дейност, която управляващите обещаха. Причината вероятно е, че в министерството все още не са решили какъв режим да прилагат спрямо онлайн залаганията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар