За Нас :)



Основна цел на нашата фирма е:

- Да предложим на клиента качествено и висококвалифицирано счетоводно обслужване на конкурентни цени;
- Да подходим индивидуално към всеки клиент;
- Да бъдем прецизни и коректни;
- Да защитаваме интересите на клиента и да пестим времето му;
- Да осигуряваме своевременна и точна информация, улесняваща управлението на бизнеса и вземане на правилните решения;

Офис: Кюстендил ,Цар Симеон 18 , тел: 0896 844 889 ; 078/ 55 11 12 skype: alfа_ consult

desislava.lubenova@gmail.com
facebook: Счетоводна къща "Алфа Консулт"

неделя, 26 август 2012 г.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЧЛ. 222, АЛ. 1 ОТ КТ

Времето, през което лицето е получило обезщетение по чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда, зачита ли се за осигурителен стаж и как се оформя в трудовата книжка?

Съгласно разпоредбата на чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда при уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

За осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване се зачита времето, през което лицето е получавало обезщетение за оставане без работа по Кодекса на труда. За този период се внасят осигурителни вноски върху получаваното обезщетение в съотношението по чл. 6, ал. 3 от КСО.

Осигурителните вноски са в размерите, определени за фонд „Пенсии', а за родените след 31.12.1959 г. се внасят и за допълнителното задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд.

След като времето, през което се получава обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ, се зачита за осигурителен стаж, този факт трябва да се отрази в.документите, удостоверяващи осигурителен стаж и осигурителен доход – УП-3.

Този осигурителен стаж не се вписва в трудовата книжка. В нея на специалната страница се отбелязва, че е изплатено обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ.

Стефанка Симеонова – консултант в МТСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар