За Нас :)



Основна цел на нашата фирма е:

- Да предложим на клиента качествено и висококвалифицирано счетоводно обслужване на конкурентни цени;
- Да подходим индивидуално към всеки клиент;
- Да бъдем прецизни и коректни;
- Да защитаваме интересите на клиента и да пестим времето му;
- Да осигуряваме своевременна и точна информация, улесняваща управлението на бизнеса и вземане на правилните решения;

Офис: Кюстендил ,Цар Симеон 18 , тел: 0896 844 889 ; 078/ 55 11 12 skype: alfа_ consult

desislava.lubenova@gmail.com
facebook: Счетоводна къща "Алфа Консулт"

петък, 17 август 2012 г.

Правителството пак планира да улесни правенето на бизнес. Срокът този път е до края на октомври

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/08/16/1889515_novo_obeshtanie_za_namaliavane_na_bjurokraciiata/?sp=1#storystart

За пореден път правителството обещава да намали административната тежест за бизнеса - нещо, за което компаниите настояват от години, но досега така и не се случи, поне не напълно. Този път ангажиментът представлява план от 271 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на октомври. Като се има предвид обаче, че немалка част от предложенията са не само повторение на стари идеи, но и на практика неприложени законови изисквания, очакванията на бизнеса не са големи. "Досега всички правителства са предлагали мерки, но без резултат", коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Иначе повечето от сегашните предложения са разумни и необходими. Остава и да се случат.

Инициативата е резултат от две правителствени програми, които целят подобряване на бизнес средата, включително чрез облекчаване на регулаторната рамка. В случая става дума за близо 750 режима, в които отделните министерства предлагат промени. В документа са отчетени също някои от идеите на неправителствения сектор, на браншовите и работодателските организации.

Написано, но неизпълнено


Едни от най-важните мерки са свързани с това фирмите да не трябва да представят документи, с които администрацията на практика разполага. Такива са например удостоверенията за актуално състояние или съдебна регистрация. След въвеждането на Търговския регистър тези данни са публично достъпни и могат да бъдат проверени от съответните органи. За тази цел компаниите трябва да посочват единствено единния си идентификационен код (ЕИК), чрез който да се прави проверката.

Всъщност такова е и изискването в Закона за търговския регистър. Според него, "ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в Търговския регистър, и представянето на актове, обявени в Търговския регистър". Нещо повече, за нарушение на тази разпоредба е предвидена глоба от 100 до 500 лв. за виновните длъжностни лица. Както се признава и в самия документ обаче, към момента редица администрации продължават да изискват въпросната публично достъпна информация. Изготвеният предварителен анализ от правителството пък показва, че близо 20 закона задължават фирмите да представят удостоверения на хартиен носител, независимо че това противоречи на Закона за търговския регистър.

Странен е и ангажиментът на повечето министерства да съобразят таксите, които налагат, с разходите за извършване на услугата. Въвеждането на т.нар. разходоориентиран размер на таксите е предвидено в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, но очевидно досега не се е случило. В същото време това е един от основните проблеми за бизнеса, тъй като високите такси са на практика второ данъчно бреме за компаниите
 Някои добри идеи

Една от добрите идеи е да се освободят малките и средните предприятия от необходимостта да подават отчетите си и към Търговския регистър, и към Националния статистически институт (НСИ). Според предложението попълнената информация в електронния документ за НСИ ще се използва и за регистъра. За целта Агенцията по вписванията ще бъде присъединена към т.нар. единна входна точка между Националната агенция за приходите и НСИ за годишните финансови отчети. Това ще облекчи работата на над 300 хил. фирми в страната.

Интересно е и предложението за въвеждане на SMS известяване, когато е подадено искане за промяна на партидата на дадено дружество в Търговския и Имотния регистър. Услугата ще се предоставя срещу заплащане и е подобна на тази, използвана от банките за известяване при извършване на картови разплащания. Идеята за това се е появила във връзка със зачестилите случаи на "кражби" на фирми и на имотни измами. Няколко такива опита бяха направени неотдавна във Варна. В началото услугата ще стартира като пилотен проект за Търговския регистър, а по-късно ще бъде разширена и за Имотния регистър за сделки като прехвърляния например.

Мярка номер едно


Един от най-болните проблеми за бизнеса - електронното правителство, също не е пропуснато в намеренията на отделните министерства. Значителен обем документи се предвижда вече да се подават по електронен път вместо на хартия. Обменът на информация между отделните ведомства също трябва да става по дигитален път. Като цяло се предвижда създаване на електронен регистър за общо 17 услуги. Бизнесът обаче е доста скептичен, че това наистина ще се случи. "Един от ангажиментите на сегашните управляващи, когато дойдоха на власт, беше да въведат електронно правителство до десет месеца, но това не стана", каза Божидар Данев. Според него именно това трябва да е мярка номер едно. "Всичко друго е имитация", категоричен е той. Така че, докато съвременните средства за обмен на информация не заменят хартията, и най-добре скроените намерения на правителството ще останат неосъществени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар