За Нас :)



Основна цел на нашата фирма е:

- Да предложим на клиента качествено и висококвалифицирано счетоводно обслужване на конкурентни цени;
- Да подходим индивидуално към всеки клиент;
- Да бъдем прецизни и коректни;
- Да защитаваме интересите на клиента и да пестим времето му;
- Да осигуряваме своевременна и точна информация, улесняваща управлението на бизнеса и вземане на правилните решения;

Офис: Кюстендил ,Цар Симеон 18 , тел: 0896 844 889 ; 078/ 55 11 12 skype: alfа_ consult

desislava.lubenova@gmail.com
facebook: Счетоводна къща "Алфа Консулт"

петък, 5 септември 2014 г.

Q&A: Как следва да се отрази покупка на камиони в дневниците по ДДС, които са закупени на територията на Европейския съюз и няма да влизат на територията на България ?

https://www.facebook.com/AlfaConsultKyustendil

В случая ще е налице прехвърляне на собственост върху нови превозни средства на лице, което е установено в България, но те няма да пристигнат на територията на страната. Независимо от това по силата на чл. 62, ал. 2 от ЗДДС с възможно за вас да възникне ВОП с местоизпълнение на територията на страната, за което следва да си самоначислите ДДС с протокол по чл. 117, ал. 2 от закона. Това зависи от едновременното наличие на две обстоятелства:
- доставката на камионите да е извършена под вашия български данъчен идентификационен номер по ДДС;
- камионите да домуват, т.е. да бъдат изпратени до територията на държава членка, различна от тази, в която са закупени, където ще бъде относително постоянното им пребиваване.
В случай че посочените обстоятелства са налице, за вас ще е налице ВОП в хипотезата на чл. 62, ал. 2 от закона, при което ще следва да си самоначислите ДДС с протокол по чл. 117, ал. 2 от закона
При наличието на съответните нормативни изисквания данъкът е с право на данъчен кредит, който може да бъде упражнен в същия или в един от следващите 12 данъчни периоди чрез отразяване на данните от протокола в дневника за покупките и справката декларация за съответния период.
Съгласно чл. 62, ал. 3 от ЗДДС посоченият ред не се прилага само в случай че покупката на камионите бъде обложена в държавата членка, където те са пристигнали след закупуването им и фирмата ви разполага с доказателства за това, издадени от данъчната администрация на тази държава членка.
В зависимост от конкретните обстоятелства и срокове, в които ще сте в състояние да се сдобиете с тези доказателства, е възможно, в случай че данъкът за придобиването стане изискуем да ви се наложи да си самоначислите ДДС
След като cе сдобиете c доказателствата, ще коригирате начисления данък по реда, предвиден в чл.10, ал. 1 от ППЗДДС, според който издаденият вече протокол се анулира.
Изключение би бил случаят, при който данъчната ставка, прилагана в държавата членка, откъдето камионите ще бъдат закупени, е по-висока от нашата.
Ако доставката не бъде извършена под вашия идентификационен номер и/или камионите домуват в държавата, откъдето са закупени, по силата на чл. от данъчното законодателство на тази държава, съответстващ на чл. 17, ал. 1 от нашия ЗДДС, местоизпълнението на доставката ще бъде на територията на тази държава и доставчикът би следвало да ви начисли ДДС по действащата в нея данъчна ставка

Няма коментари:

Публикуване на коментар